-
PUTOVANIE PO ZAUJÍMAVOSTIACH ČÍNY….
Qingming – v preklade „Čistý jas“ je sviatok, ktorý sa vzťahuj na obdobie okolo 4-6 apríla každý rok. Po festivale teplota stúpa a dažďové zrážky sa zvyšujú. Je najvyšší čas na jarnú orbu a siatie. Ale Qingming festival nie je len sezónnym začiatkom poľnohospodárskych prác, je to viac festival pamätný. Vyjadruje kombináciu smútku a šťastia. Obdobie osláv Čistého Jasu – Qing Ming sviatku je príležitosťou pre oslavu a spomienky na svojich predkov . Deti navštevujú svojich rodičov, nosia im darčeky, mladí i starí sa chodia modliť na miesta posledného odpočinku, upratujú hroby a obetujú jedlo, čaj, víno, vonné tyčinky a papiere v podobe peňazí. Obrady majú dlhú tradíciu v Ázii, najmä medzi poľnohospodármi. Niektorí ľudia prinášajú vŕbové vetvičky, alebo dávajú vŕbové vetvy na svoje brány alebo vchodové dvere. Sú presvedčení, že vŕbové vetvičky pomáhajú zažehnať zlého ducha, ktorý putuje na Qingming. Na Qingming ľudia idú so svojimi rodinami s deťmi na výlety, spievajú, a tancujú. Qingming je tiež doba, kedy si mladé páry začínajú dvoriť. Ďalšiou populárnou činnosťou, je púšťanie šarkanov v tvaroch zvierat alebo postáv z čínskej opery .
Qingming festival má význam v čínskej čajovej kultúre, pretože v tento osobitný deň, je dôležitý dátum pre zelené čaje. Listy zeleného čaju dopestovaného pred týmto dátumom sú uvedené prestížne „Qingming“. Toto označenie udáva čaju oveľa vyššiu cenu. Majú totiž oveľa ľahšiu a jemnejšiu vôňu než tie, ktoré sú vybrané po festivale. Čaj má značný vplyv na vývoj čínskej kultúry. Je často spájaný s umením a filozofiou, je úzko spojený s taoizmom, budhizmom a konfucionizmom. Zhruba od roku dynastie Tang je pitie čaju nutnosťou pre sebakultiváciu. Čínska Chan (alebo japonská Zen) filozofia je tiež spojená s pitím čaju. Čínsky čajový obrad, nazývaný tiež čínska cesta čaju, je kultúrna činnosť zahrňujúca slávnostnú prípravu a prezentáciu čajového listu. Čajový obrad vyjadruje harmóniu prírody a táto tradícia sa teší svojej popularite v neformálnom aj formálnom prostredí. Čajové obrady sú teraz oživené v novej modernej Číne, čím vyvažujú negatívne aspekty rýchlej doby. Je to pokračovanie dlhej tradície nehmotného čínskeho umenia. Existuje niekoľko osobitných okolnosti, ktoré vyžadujú čajový obrad. Ako znamenie rešpektu .
V čínskej spoločnosti, mladšia generácia vždy ukazuje svoj rešpekt k staršej generácii tým, že ponúka šálku čaju. Pozvanie svojej staršej časti rodiny ísť do reštaurácie a mať nejaký čaj je tradičná činnosť počas sviatkov. V minulosti, ľudia nižšej hodnosti slúžili čajový obrad vyššie postaveným osobnostiam. Dnes, ako sa čínska spoločnosť stáva viac liberálna, niekedy rodičia môžu naliať šálku čaju svojim deťom, alebo šéf môže dokonca naliať čaj podriadeným v reštauráciách, čím vyjadrí svoju veľkorysosť. Pre rodinné stretnutia .
Keď synovia a dcéry opustia domov kvôli práci alebo sa oženia a vydajú, počas dovoleniek a sviatkov navštevujú svojich rodičov, a rodičia majú príležitosť vidieť svoje vnúčatá. Reštaurácie sú vtedy plné a pitie čaju sa stáva dôležitou aktivitou pre rodinné oslavy. Koná sa tak každú nedeľu počas sviatkov.Tento jav odráža čínske rodinné hodnoty. Ak sa chcete ospravedlniť .
V čínskej kultúre ľudia ponímajú vážne ospravedlnenie prostredníctvom nalievania čaju. Napríklad, deti slúžia čajovým rituálom svojim rodičom na znamenie ľútosti a podriadenosti.
Ak chcete vyjadriť vďaku svojim starším na niečí svadobný deň Na tradičnej čínskej svadbe ženích a nevesta kľačia pred svojimi rodičmi a slúžia im „čaj“. To je najzbožnejší spôsob, ako vyjadriť svoju vďačnosť. Vravia tým: „Ďakujeme vám, že ste sa o nás starali. Teraz sa berieme. Za to že sme ,vďačíme Vám.“ Rodičia zvyčajne odpijú malú časť čaju a potom dajú mladomanželom červenú obálku , ktorá symbolizuje šťastie. Ďalší variant je, že nevesta slúži čaj ženíchovým rodičom, symbolizujúc, že ona je tá, ktorá sa stane súčasťou rodiny. Pitie čaju symbolizuje prijatie do rodiny, zatiaľ čo odmietnutie symbolizovalo nesúhlas na svadbu a bolo by to celkom neslýchané, pretože by to viedlo k strate “ tváre „. Sklopenie obrúska v čajovom obrade je tradičný úkon, ktorým sa vyjadruje odstránenie zlej Qi energie. Do Európy sa pitie čaju dostalo prostredníctvom námorných lodí z Holandska a Portugalska okolo roku 1600. Odvtedy sa čaj popíja aj u nás, ľudia si pitie prispôsobujú svojím kultúrnym tradíciám, nikdy nevyšlo z módy a dnes po celom svete každého vábi svojou harmóniou a vyváženosťou. Popri tom však kvalitný čaj často prekvapí naše zmysly rôznorodými chuťovými a zdravotnými kvalitami. Môžeme si dopriať chuťe čaju celého sveta a každý si nájde ten svoj. Práve teraz na jar, keď sa príroda prebúdza, zvyšuje sa telesný „yang“, telo absorbuje výrazne všetky živiny a čistí sa, je čas pre pitie zeleného čaju. Zaplaví nás antioxidantmi a navodí priateľské prostredie nášmu vnútru. Majte pekné chvíľky a krásne myšlienky pri pití čaju.